Mobile first indeks – sve što treba da znate

Početna » Mobile first indeks – sve što treba da znate

Mobile first indeks – sve što treba da znate

Ako još uvek niste sigurni da li je Mobile first indeks važan za Vaš web sajt, u ovom članku pokušaćemo rešiti sve Vaše nedoumice. Pretrage koje se obavljaju sa mobilnih uređaja postale su mnogo zastupljenije od pretraga sa desktop računara. Zbog toga je Google je odlučio da favorizuje web sajtove koji nude dobru mobilnu ergonomiju i udobno vreme učitavanja za pregledavanje. To znači da se Google prilagođava korisnicima koji vrše pretragu sa mobilnih uređaja.

Da bi se to ostvarilo, kreiran je Mobile first indeks, čiji su kriteriji pozicioniranja nešto drugačiji od prethodnog indeksa jer je Google ranije prikupljao i obrađivao informacije prvenstveno sa desktop web sajtova.

Donosimo Vam odgovore na neka od najvažnijih pitanja u vezi sa Mobile first indeksom!

Šta učiniti da Vaš web sajt pređe na Mobile first?

Mobile first indeks - sve što treba da znate

Mobile first indeks – sve što treba da znate

Kao vlasnik web sajta, ne možete odlučiti kada će Vaš sajt preći na Mobile first indeks. Implementacija je progresivna, traje nekoliko meseci, tokom kojih se web sajtovi rangiraju u novom indeksu. Nije moguće ubrzati stvari, radi se o načinu raspoređivanja od strane Google-a, koji će odrediti Vašu poziciju u novom indeksu. Ali, jedno treba da znate! Google će Vas upozoriti da je Vaš web sajt prešao u novi indeks putem poruke na Vašoj konzoli za pretragu.

Koje su prednosti prelaska na Mobile first indeks?

Neki vlasnici web sajtova vjeruju da će biti ugroženi, ako se njihovi konkurenti pozicionirju pre njih na novom indeksu. Zapravo, novi indeks ne predstavlja sam po sebi neku prednost. Sa druge strane, ako je Vaš web sajt dobro optimizovan za mobilnu upotrebu, verovatno će steći neke pozicije u SEO-u, a ponderacija mobilnih kriterija je veoma važna u novom indeksu.

Da li je neophodno da redizajnirate Vaš web sajt da biste imali koristi od novog indeksa?

Kako bi se izbjegla konfuzija, potrebno je reći da je Mobile first indeks pre svega jedinstveni indeks Google-a, a svi web sajtovi se indeksiraju na njemu. Čak i oni koji nisu mobile friendly, odnosno sajtovi koji se lako ne učitavaju i ne pregledaju sa mobilnih uređaja. Njihova vidljivost će biti smanjena, ali će biti indeksirani. Po tom pitanju, Google je vrlo jasan. Zbog toga nije neophodno da redizajnirate Vaš web sajt, naročito ako Vaš web sajt već ima prilagodljiv web dizajn i koristi dinamičko emitovanje. U poslednjem slučaju, preporučuje se da izvršite kontrolu, ergonomiju i brzinu navigacije, ali ne i da redizajnirate web sajt.

Da li je preporučljivo da imate posebane verzije web sajta za desktop i mobilne uređaje?

Mobile first indeks

Mobile first indeks

Na ovo pitanje u stvari nije moguće definisati tačan odgovor. Međutim, možemo reći da u većini slučajeva kreiranje novog web sajta, koji je optimizovan samo za mobilne uređaje, nema baš nekog smisla. Preferira se jedinstven, fleksibilan i ergonomski optimizovan web sajt. Osim toga, u slučaju dvostrukog web sajta, postoji opasnost složenosti upravljanja i optimizacije.

Može li Mobile first-a imati negativne posledice na SEO?

Pravo pitanje svih vlasnika web sajtova kojima je važan organski saobraćaj, na koje još ne postoji kategoričan odgovor. Međutim, može se reći da promene u klasifikaciji web sajtova nisu fatalne i ostavljaju vreme vlasnicima web sajtova da naprave neophodne promene, tj. da prilagode web sajt zahtevima Google-a.

Ono što je neophodno da uradite, to je da svoj web sajt prilagodite pretraživanju sa mobilnih uređaja, odnosno da pretraga Vašeg web sajta putem mobilnog telefona ili tableta bude jednaka onoj sa desktop uređaja. Brzina učitavanja treba da bude normalna, sadržaj treba da bude vidljiv jednako kao na desktop verziji, a svi meniji treba da budu dostupni i na mobilnom uređaju.

Već duže vreme Google pokušava kriterijume rangiranja prilagoditi mobilnim uređajima, mnogo pre stvaranja novog indeksa! Ono što je prioritet Google-a, to je da uvek želi da se prilagodi korisnicima. Zato možemo reći da je ovo evolucija, a ne revolucija.

By | 2018-11-02T12:14:26+00:00 avgust 2nd, 2018|Categories: Google, SEO, SEO Saveti, Web Dizajn, Web dizajn saveti|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment