Responsive web dizajn

Početna » Responsive web dizajn

Šta je Responsive web dizajn?

responsive web dizajn

Responsive web dizajn

 

Da li ste se ikad zapitali „Šta je Responsive web dizajn?“ Svrha responsive web dizajna je da postoji jedan web sajt, ali sa različitim elementima koji drugačije reaguju na različite veličine ekrana.

Zbog porasta upotrebe smart telefona i drugih mobilnih uređaja, korisnici sve više koriste upravo uređaje manjih ekrana kako bi pregledali web stranice. Nekada su kompanije koristile dve verzije za kreiranje jedne web stranice. Jednu za korisnike desktop računara a drugu za korisnke mobilnih uređaja. Mnogi to i danas rade.

Međutim,  posedovanje dve verzije web sajta može biti dugotrajan i dosta skuplji proces. Danas možete imati samo jedan web sajt koji je prilagođen za sve uređaje upravo uz pomoć responsive web dizajna.

Kako responsive web sajt izgleda?

Webnime Responsive Dizajn

Webnime responsive dizajn

Uzmimo za primer neku “fiksnu” web stranicu koja ima neke četri kolone koje se lepo prikazuju i sajt je čitljiv. Ali kada pogledate taj isti raspored na mobilnom uređaju, verovatno se neće prikazivati dobro što vas može primorati da skrolujete horizontalno, a to korisnici ne vole. Zar ne?

Međutim, ako je web sajt responsive, verzija na manjim ekranima će se automatski prilagoditi. Recimo na tabletu bi se prikazivale samo dve kolone u redu, a na mobilnom uređaju svaka kolona u novom redu.

Poenta je da se sa responsive dizajnom, svaka stranica automatski prilagođava ekranima na kojima se prikazuje.

Ako ovo čitate sa Vašeg desktop računara ili lap topa, zgrabite desnu ivicu browser-a i smanjite na veličinu tablet uređaja, a zatim na veličinu mobilnog telefona. Jel primećujete kako se sadržaj premeštao i prilagodio. To je responsive dizajn.

Tri  razloga zašto se odlučiti za Responsive web dizajn?

  1. Preporučuje GoogleGoogle preferira responsive dizajn jer je ceo sadržaj na jednoj web lokaciji.
  2. Korisnički doživljaj (UX – User experience) – Responsive web dizajn nudi korisnicima neverovatno korisničko iskustvo.
  3. Brže učitavanje stranice – Vreme učitavanja stranice je poznat i utvrđen faktor rangiranja Vašeg sajta. Svaka stranica bi se trebalo optimizirati kako bi se što pre podigla i bolje pozicionirala u rezultatima pretraživača.

Neki eksperti smatraju da će do 2018. godine oko 2,6 milijardi ljudi širom sveta (preko 1/3 svetskih potrošača) koristiti napredne mobilne uređaje (pametne telefone, IPhones, tablete, itd.). Stoga Vaša stranica bi trebala biti kao kameleon, mora se prilagoditi kako korisnik ne bi napustio Vaš web sajt.

kameleon, webnime

Kameleon

Vaš web sajt je Vaša slika u ogledalu, Vaš biznis i Vaše poslovanje. On kreira prvi utisak online korisniku koji se prvi put susreće sa Vama i koji može da postane potencijalni kupac. Razumevanjem potrebe vašeg poslovanja, gradimo savremene vizije, funkcionalna rešenja i jedinstven dizajn.

 

About the Author:

One Comment

  1. Amparo Rapley 08/08/2019 at 13:18 - Reply

    Bok, zanima me kako bi bilo najlakše i najbrže napraviti web shop?

Leave A Comment