Trendovi u digitalnom marketingu

Početna » Trendovi u digitalnom marketingu

Trendovi u digitalnom marketingu

Na pragu ulaska u  2018. godinu, verovatno ste negde između pokušaja planiranja odmora i mahnitog planiranja strategije digitalnog marketinga za iduću godinu. Još uvek nije kasno da se upoznate sa najnovinijim trendovima u  digitalnom marketingu koje nam donosi godina koja je pred nama. Donosimo neke od njih, koje ćete i Vi sigurno želeti da primenite u Vašoj marketing stratigiji:

  1. Twitter ili LinkedIn?

Dok druge platforme društvenih mreža beleže stalni i brzi porast, Twitter nije uspeo povećati korisničku bazu u 2017. godini. Nedavno je platforma pokušala oživeti svoj domet proširivanjem tradicionalnih 140 na 280 znakova, ali ovaj pokušaj nije imao uspeha. Neki korisnici su zapravo iritirani time što je ono što je ovu platformu činilo različitom sada nestalo. I zaista, limit od 140 znakova prisiljavao je pojedince i robne marke da budu što precizniji i sažetiji u svojim idejama. Bilo je izazovno, ali zabavno. Sada, međutim, u vezi sa brojem dopuštenih znakova, platforma sve više liči na Facebook ili LinkedIn.

Twitter se tokom 2017. godine također fokusirao na povećanje broja korisnika, a ne na poboljšanje svoje oglasne platforme. Kao rezultat toga, marketing stručnjaci ulažu u druge platforme kako bi privukli korisnike. Taj trend će se nastaviti i u 2018. godini, budući da Twitter i dalje beleži konstantni pad.

U međuvremenu, LinkedIn je napravio niz poboljšanja svoje platforme za oglašavanje u 2017. godini i predstavio osveženi korisnički interfejs, nudeći nove mogućnosti za B2B i B2C brendove. Instagram, s druge strane, nastavlja rasti neverovatnom brzinom. Tokom 2017. godine, Instagram je objavio da oko 800 miliona ljudi mesečno koristi ovu platformu. Njihov najnoviji alat, Instagram Stories, postao je popularniji od Snapchat-a samo godinu dana nakon uvođenja.  Očekuje se da će u 2018. godini sve više korisnika prelaziti sa Snapchat-a na Instagram priče. Mnoge B2C robne marke imaju tendenciju da se predstavljaju na Instagramu radije nego na bilo kojoj drugoj društvenoj platformi. Njegova izvanredna kontrola oglašavanja pomoći će da Instagram postane najpoželjniji društveni medij za oglašavanje u 2018. godini.

  1. Veštačka inteligencija i bihevioralni marketing napredovaće zajedno

U 2017. godini, marketinške platforme prikupljaju i pohranjuju informacije kao što su upotreba web sajta, obrasci pregledavanja, istorija pretraživanja i preferencije sadržaja. Kako bi se stvorili korisnički profili i marketinške strategije koje će pomoći stručnjacima za marketing prilikom izrade prilagođenih poruka koje će uputiti potencijalnim klijentima. Ali, sledeći je korak još uzbudljiviji.

Adobe predviđa da će mašine početi donositi strateške odluke o marketingu. U takvoj situaciji, softver će analizirati podatke radi izgradnje segmenata, pokretanja i zaustavljanja kampanja na različitim kanalima te stvaranja prilagođene forme koja će ciljati određene osobe. Budući da su korisnici lojalniji kad vide marketinške oglase koji su posebno usmereni na njih. Ovaj napredak u veštačkoj inteligenciji i marketinškom ponašanju u 2018. godini omogućiće marketingu da da se efikasnije bavi svojim predstavljanjem i klijentima. Na kraju krajeva, nema ništa bolje od toga nego kad Vam sami kupci kažu šta žele putem radnji koje poduzimaju.

U vezi s tim, zbog alata kao što su na primer Intercom i Drift, trgovci mogu koristiti alate za live chat pomoću veštačke inteligencije kako bi komunicirali sa potencijalnim kupcima. Budući da se ova tehnologija i dalje poboljšava, verovatno je da će više robnih marki prihvatiti live chat.

  1. Strategija marketing influencer

    Promovišite se!

Marketing Influencer kao strategija je sve popularnija posljednjih nekoliko godina. Sada su toga svesni i novi  različiti tipovi robnih marki. Brandovi u oblasti odevanja i lepote već dugo imaju veliki uspeh koristeći uticaj poznatih osoba. Naravno, i sami potrošači su veoma važan deo marketing uticaja. Brandovi će i dalje svojim korisnicima davati priliku da sami predlože nove proizvode. Primeri za to Starbucks-ovo takmičenje i Coca-Cola-ina kampanja Share Coke. Ova vrsta sadržaja generiranog od strane korisnika omogućava da potrošači postanu deo priče o robnoj marki i iskustvu kupaca.

Potrošači, posebno oni mlađi, preferiraju sadržaj koji je manje „uređen“ i koji je prirodan. Veoma je efikasan diskretno sponzorisan sadržaj koji izgleda prirodno. Gotovo 95 % korisnika Marketing Influencer-a smatraju ga efikasnim, a očekuje se da se broj trgovaca (i njihovih robnih marki) poveća sledeće godine.

  1. Novi formati oglašavanja smanjiće tehnologiju blokiranja oglasa

Svakodnevno, kupci otkrivaju softver za blokiranje oglasa, na njihovo zadovoljstvo i razočarenje trgovaca. Do 2020. godine, 100 miliona potrošača u SAD-u koristiće blokiranje oglasa. A to će u 2020. godini značiti gubitak od više od 12 milijardi dolara. Google radi na Chrome-ovom alatu koji uklanja video snimke sa automatskim reprodukcijom. To bi mogla biti dobra vest za potrošače, ali ne i tako sjajna vest za oglašavače.

Pametne reklamne platforme poput Facebook-a otkrile su načine za onemogućavanje blokiranja oglasa na svojim web sajtovima. To omogućava kompanijama da budu sigurne da će njihov sadržaj biti vidljiv. Drugi se premeštaju na nove platforme.

YouTube beleži značajan porast popularnosti s novom osnovom za publiku. Oglašavači primaju obavesti. YouTube Kids besplatan je za potrošače, podržava oglase i dopire do oko 70% korisnika izmežu 6-12 godina starosti, ima roditeljsku kontrolu, postavke sadržaja i vremenska ograničenja. Ovo je sjajna prilika za oglašavače koji žele doći do ove ciljne grupe.

U toku 2017. godine, kompanija Accenture je počela raditi na tehnologiji za pronalaženje proizvoda za koje veruje da će biti generator prihoda od milijardu dolara, u idućih nekoliko godina i da će se baviti problemima s kojima se oglašavači suočavaju u vezi sa softverom za blokiranje oglasa. Ova rešenja kojima upravlja veštačka inteligencija biće upotrebljena za brzo skaliranje, smeštaj i personalizaciju logotipa i proizvoda koji se mogu pojaviti u srodnim sadržajima.

  1. Zaštita privatnosti biće prioritet širom sveta

S pojavom novih propisa o zaštiti privatnosti širom sveta, robne marke koje prodaju korisnicima u Evropi i šire. Posebno će nova evropska Uredba o zaštiti podataka redefinisati šta znači online privatnost. Budući da se suočavamo sa zahtevima za trajno brisanje podataka o klijentima putem „prava na brisanje“ i ograničenje načina prikupljanja  i korištenja podataka za marketinške svrhe.

Osim toga, masovne zloupotrebe podataka u toku 2017. godine imale su znatan uticaj na način razmišljanja potrošača o sopstvenoj online privatnosti i sigurnosti. Potrošači će dati prioritet kompanijama i proizvodima koji će u 2018. godini sigurnost informacija staviti na prvo mesto.

About the Author:

One Comment

  1. Dagmar Stegmaier 19/07/2018 at 08:20 - Reply

    I couldn’t refrain from commenting. Perfectly written!

Leave A Comment